Välja rätt fågelmat för rätt fågelart

Välja rätt fågelmat för rätt fågelartartikelbild

Varje fågel har sina egna preferenser när det gäller mat. Vill du locka specifika arter till din trädgård? Då behöver du känna till vilken mat de föredrar. I den här guiden hjälper vi dig att förstå hur du väljer rätt fågelmat baserat på olika fågelarter.

Blåmesen – En fröälskare
Blåmesen är förtjust i oljerika frön. Solrosfrön, särskilt de svarta, är ett toppval. Dessa små frön ger den energi och näring som blåmesen behöver för att hålla sig aktiv och hälsosam.

Nötväckan – Nötternas mästare
Som namnet antyder, älskar nötväckan nötter, särskilt jordnötter. Se till att erbjuda osaltade jordnötter i en säker matare för att tilltala dessa klättrande små fåglar.

Trasten – Bär och maskar
Trastar är kända för sin kärlek till maskar och sniglar. Under kallare månader när dessa proteinkällor är svårare att finna, kan bär som nypon och rönnbär bli ett populärt alternativ.

Grönfinken – Varierad diet
Grönfinken är inte särskilt kräsen. De älskar en blandning av frön, men är särskilt förtjusta i solrosfrön och hirs. Ett bra sätt att locka grönfinken är att erbjuda en blandad matning.

Talgoxen – Allätaren
Talgoxen äter nästan allt! Från frön till fettrika talgbollar och jordnötter. För att locka till dig dessa småfåglar, se till att ha en blandad meny tillgänglig.

Sidensvans – Fruktfantasten
Denna vackra vintergäst är känd för sin kärlek till bär, särskilt rönnbär. Om du har rönnträd i närheten, kommer du säkert att få besök av en flock sidensvansar under kalla månader.

Skatan – Allätaren med smak för protein
Skator äter en varierad diet, men de är särskilt förtjusta i proteinkällor som köttrester. Se dock till att undvika kryddade eller saltade livsmedel.


Avslutning:
För att locka en mångfald av fåglar till din trädgård, bör du överväga att erbjuda en blandning av mat. Genom att förstå specifika arter och deras preferenser kan du skräddarsy din matning och njuta av en färgsprakande show i din egen bakgård. Glöm inte att hålla mataren ren för att undvika sjukdomar bland dina fjäderbeklädda vänner!

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Tillbaka till Kunskapsbank