Fågelmatare

Här finns fågelmatare som passar till solrosfrön, jordnötter och talgbollar. Välj en fågelmatare från vårt breda utbud och locka till dig en mängd olika fåglar! Vi har något för alla behov, inklusive klassiska fågelmatare i form av charmiga hus, praktiska automatiska fågelmatare som säkerställer regelbunden matning, skyddsburar som håller maten tillgänglig för småfåglar, och fönstermatare för en fascinerande närbild av fågellivet.

Underkategorier

Varför köpa en fågelmatare?

Att ha en fågelmatare i trädgården är inte bara en gynnsam handling för fåglarna; det kan också ge timmar av skådande nöje för dig. Med en matare kan du uppmuntra en mängd fågelarter att besöka din trädgård, vilket ökar den biologiska mångfalden och ger liv till din utomhusmiljö.

Materialval för fågelmataren

Plast, trä eller metall?
Varje material har sina fördelar. Medan trä kan ge ett naturligt och rustikt utseende, är metall och plast mer tåliga mot väder och vind. Ditt val beror på din estetiska smak och hur mycket underhåll du är villig att utföra.

Välj rätt fågelmatare

När du bestämmer dig för vilken fågelmatare du ska skaffa:

  • Tänk på placeringen. Höjden och närheten till skydd som buskar eller träd kan påverka vilka fågelarter som besöker.
  • Rengöring är viktigt. Välj modeller som är lätta att rengöra för att förhindra spridning av sjukdomar mellan fåglarna.
  • För en ännu mer lockande miljö kan du kombinera din matare med ett fågelbord, vilket kan locka ytterligare arter.

Placering av fågelmataren

Var ska den hänga?
En bra placering är avgörande för att locka fåglar. Mataren bör hängas på en plats som är skyddad från rovdjur men tillräckligt öppen för att du ska kunna njuta av skådespelet.

Rengöring och underhåll

Håll den ren för fåglarnas hälsa.
Regelbunden rengöring är nödvändig för att undvika spridning av sjukdomar bland fåglarna. Välj en matare som är lätt att rengöra och underhålla.

Fågelmatare för talgbollar

När temperaturen sjunker och matkällorna för vilda fåglar blir knappa, blir talgbollar en riktig räddare i nöden. Fågelmatare designade speciellt för talgbollar gör det inte bara enkelt för fåglarna att komma åt den näringsrika maten, men ser också till att talgbollarna är skyddade från väderförhållanden som regn och snö. Många av dessa matare kommer i nät- eller gallerdesign, vilket tillåter flera fåglar att äta samtidigt. När du väljer en matare för talgbollar, se till att den är hållbar, lätt att fylla på och helst med ett tak eller skydd för att hålla bollarna torra. Med en sådan matare kan du vara säker på att du förser fåglarna med den energi de behöver mest under de kallaste månaderna.

Fågelmatare för Jordnötter

Jordnötter är en favorit bland många vilda fåglar på grund av sitt höga protein- och fettinnehåll. För att erbjuda dessa näringsrika godsaker på ett säkert och tillgängligt sätt krävs en specialdesignad fågelmatare. Fågelmatare för jordnötter brukar ofta ha ett nät eller ett galler som tillåter fåglarna att plocka små bitar samtidigt som det förhindrar dem från att ta stora mängder, vilket kan vara en kvävningsrisk. Denna design ser också till att jordnötterna förblir torra och färska, vilket minimerar risken för mögelbildning. Välj en modell med tätt nät eller galler för att förhindra större fåglar eller skadedjur från att stjäla hela nötter.

Fågelmatare för solrosfrön

Solrosfrön, vare sig de är med skal eller skalade, är otroligt populära bland vilda fåglar. Fågelmatare designade speciellt för solrosfrön kommer ofta med små utfodringsfönster eller slitsar, vilket gör det lätt för fåglarna att plocka ut enskilda frön. Denna design förhindrar även att frön blir liggande länge på mataren och riskerar att bli fuktiga. Många solrosfrö-matare har också en platt botten eller en liten bricka där frön som faller ut samlas upp, vilket minskar spill och lockar till sig fler fåglar. Se till att mataren har ett lämpligt tak eller överhäng för att hålla fröna torra och minska risken för mögelbildning.