Talgoxe (Parus major)

Talgoxen, vetenskapligt benämnd Parus major, är en av de mest kända och älskade fåglarna i Europa. Denna lilla, livliga fågel är uppskattad för sin nyfikenhet och anpassningsförmåga, samt för dess vackra och färgglada fjäderdräkt. Talgoxen är en vanlig syn i trädgårdar och parker, och är känd för sitt klara och högljudda kvitter.

Talgoxens kännetecken

Talgoxen är en liten till medelstor fågel med en kroppslängd på ungefär 14 cm. Den har en distinkt utseende med en ljusgrön rygg, gula undersida med en svart längsgående linje, en vit kind, och en svart huvud med en vit kindfläck. Dess robusta kroppsbyggnad och kraftiga näbb gör den lämplig för en varierad diet. Dess sång är distinkt och lätt att känna igen, med en serie av klara toner.

Talgoxens utbredning

Talgoxen är utbredd över hela Europa och delar av Asien. Den trivs i en mängd olika miljöer, inklusive lövskogar, blandade skogar, trädgårdar och parker. De flesta populationerna är stannfåglar, men vissa nordliga populationer kan flytta söderut under vintermånaderna.

Vad äter en Talgoxe?

Dieten för talgoxen består huvudsakligen av insekter, spindlar och larver, särskilt under våren och sommaren. Under hösten och vintern kompletterar den sin kost med frön, nötter och frukt. Talgoxen är en frekvent besökare vid fågelbord, där den ofta föredrar solrosfrön och jordnötter. Dess förmåga att anpassa sin kost efter tillgängliga resurser är en viktig faktor för dess överlevnad i olika miljöer.

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Äter gärna: Jordnötter, Talgbollar till småfåglar, Solrosfrön till fåglar

Tillbaka till Fåglar
Bild på fågelarten Talgoxe (Parus major)