De olika typerna av fågelmat och deras fördelar

De olika typerna av fågelmat och deras fördelarartikelbild

När kylan kommer och naturens matresurser minskar, blir vår hjälp i trädgården ovärderlig för våra bevingade vänner. Men vilken typ av fågelmat ska man välja? I den här artikeln dyker vi djupt ner i de olika typerna av fågelmat och utforskar deras fördelar.

Solrosfrön – De små frönens stora kraft
Solrosfrön är bland det mest populära fågelfodret, och med god anledning. Dessa frön är rika på oljor som ger energi och hjälper fåglar att hålla sig varma under kalla dagar. Solrosfrön lockar till sig en mängd olika fågelarter, inklusive blåmesar, talgoxar och grönfinkar.

Kolla in våra solrosfrön!

Jordnötter – Proteinrikt snask
Jordnötter är ett högproteinigt alternativ som är särskilt populärt bland större fågelarter som nötväckor och skator. Om du erbjuder jordnötter, se till att de är avsedda för vilda fåglar och inte är saltade eller kryddade.

Kolla in våra jordnötter!

Talgbollar – Vinterfavoriten
Under vintern när insekterna är svåra att finna, kan talgbollar ge nödvändigt fett och protein till fåglarna. Dessa bollar, ofta blandade med frön och nötter, är särskilt älskade av arter som flugsnappare och stjärtmesar.

Kolla in våra talgbollar!

Majs och spannmål – Grundläggande men viktigt
Majs och andra spannmål ger viktiga kolhydrater. Dessa lockar till sig marklevande fåglar som duvor, fasaner och vaktlar.

Nypon och bär – Naturligt godis
Många fågelarter, som trastar och sidensvansar, älskar nypon och bär. Genom att erbjuda dessa kan du även locka till dig arter som inte alltid frestas av traditionell fågelmat.

Specialblandningar – En skräddarsydd fest
Det finns många specialblandningar på marknaden som är skräddarsydda för specifika fågelarter eller behov. Genom att välja dessa blandningar kan du målinrikta din matning och stödja särskilda arter i din trädgård.

Att mata fåglar är inte bara ett sätt att ge tillbaka till naturen, det är också ett underbart sätt att observera och lära känna de olika arterna. Genom att förstå de olika typerna av fågelmat och deras fördelar kan du erbjuda en närande och attraktiv meny för dina bevingade besökare. Och kom ihåg, renlighet vid mataren är nyckeln till en frisk fågelpopulation!

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Tillbaka till Kunskapsbank