Bra att tänka på när du matar fåglar under sommaren

Bra att tänka på när du matar fåglar under sommarenartikelbild

Att mata fåglar är inte bara en njutning för ögat utan också ett sätt att stödja den lokala ekosystemet. Under sommarmånaderna, när naturen är i full blomstring, är det ett utmärkt tillfälle att locka och vårda fåglar i din trädgård eller på din balkong. Här är några tips för att skapa en välkomnande miljö för våra fjäderklädda vänner.

Varför mata fåglar på sommaren?

Sommaren är en kritisk tid för fåglar när de letar efter föda till sina ungar. Genom att erbjuda en pålitlig matkälla hjälper du fåglarna att överleva och trivas under denna krävande period. Dessutom ger fågelmatningen en unik möjlighet att observera olika fågelarter och lära sig mer om deras beteenden.

Välj rätt fågelmat

För att locka mångfalden av fåglar är det viktigt att erbjuda olika typer av mat. Här är några populära alternativ:

  1. Frön: Solrosfrön, hampafrön och nigerfrön är populära bland många fågelarter som finkar, sparvar och talgoxar.
  2. Frukt: Fruktbitar som äpplen och päron är särskilt lockande för trastar och törnskator.
  3. Nötter: Hackade eller hela nötter som jordnötter och valnötter är en energirik matkälla för hackspettar och mesar.
  4. Fettblandningar: Fågelblandningar med hög fetthalt är idealiska för att ge fåglarna en energikick under sommaren.

Placering av matare

Placera fågelmaten på en säker plats där fåglarna kan äta ostört men ändå vara skyddade från rovdjur. En upphöjd plats i närheten av träd eller buskar ger fåglarna en säker plats att vila på mellan måltiderna.

Underhåll mataren

För att hålla fåglarna friska och glada är det viktigt att regelbundet rengöra fågelmataren och byta ut maten. Gamla eller mögliga matrester kan vara skadliga för fåglarna och bör undvikas.

Skapa en naturlig miljö

För att locka fåglarna till din trädgård kan du också överväga att plantera växter som bär frukt eller blommor som attraherar insekter, vilket i sin tur lockar fåglar. En vattenkälla, som en liten fågelbad, kan också vara en välkommen tillskott till din trädgård och locka fåglar för att dricka och bada.

Sammanfattning

Att mata fåglar på sommaren är inte bara en viktig källa till näring för dem utan också en glädje för naturentusiaster. Genom att följa dessa enkla tips kan du skapa en välkomnande miljö för fåglarna att njuta av under de varma sommarmånaderna.

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Tillbaka till Kunskapsbank