Att mata fåglarna året runt

Att mata fåglarna året runtartikelbild

Att mata fåglar har länge varit en populär aktivitet under vintermånaderna när naturliga födoresurser är knappa. Men att fortsätta erbjuda mat åt fåglar även under resten av året kan ha flera fördelar, både för fåglarna och för de människor som matar dem. Här utforskar vi varför det är fördelaktigt att mata fåglar året runt, vilken typ av mat som är lämplig under olika säsonger, och hur man på bästa sätt kan stödja vår bevingade fauna.

Varför mata fåglar året runt?

Biologiska och ekologiska skäl

Fåglar stöter på olika utmaningar genom årets säsonger, inte bara under vintern. Vår och sommar kan medföra tuffa perioder med höga energibehov, speciellt under häckning och när ungar ska födas upp. Att tillhandahålla extra mat under dessa tider kan bidra till ökad överlevnad och framgång i reproduktionen. Hösten är en viktig tid för många fågelarter att bygga upp fettreserver inför migration eller för att överleva den kommande vintern.

Mänsklig njutning och utbildning

Att mata fåglar ger människor chansen att komma nära naturen och skapa en direkt koppling till det lokala vilda djurlivet. Det ger också pedagogiska möjligheter för personer i alla åldrar att lära sig om fåglars beteende, artskilnader och ekologi.

Vilka fördelar finns det att mata fåglar?

Förstärkt biodiversitet

Att erbjuda mat kan hjälpa till att stödja en bredare variation av fågelarter, särskilt i urbana områden där naturliga födoresurser kan vara begränsade. Detta kan i sin tur bidra till en ökad biologisk mångfald och en hälsosammare ekosystem.

Hälsa och välbefinnande för människor

Forskning visar att närkontakt med natur, inklusive fågelskådning, kan förbättra människors mentala hälsa och minska stress. Att mata fåglar erbjuder en avkopplande och lugnande aktivitet som är tillgänglig även för dem som inte kan vandra i naturen.

Hur och vad ska man mata fåglar med?

Välj rätt foder för säsongen
  • Vinter: Fett- och proteinrika födoämnen såsom talgbollar och solrosfrön är idealiska under vintern då dessa näringsämnen hjälper till att bibehålla fåglarnas energinivåer.
  • Vår och sommar: Under reproduktionsperioden är kalciumrika födoämnen, såsom krossade äggskal, och proteinrika matvaror, som mjölmask, värdefulla för att stödja vuxna fåglar och deras ungar. Men fortsätt också mata med solrosfrön och jordnötter.
  • Höst: Under hösten är det bra att erbjuda en blandning av frön och nötter för att hjälpa fåglar att bygga upp fettreserver inför vintern eller migrationen.
Säkerhet och hygien

Det är viktigt att hålla matningsstationer rena för att förhindra sjukdomsspridning bland fåglarna. Rengör regelbundet alla fågelmatare och byt ut vatten i bad och drickskålar dagligen.

Att mata fåglar året runt kan vara en givande upplevelse som ger vitalt stöd till lokala fågelarter och ökar människors uppskattning av naturen. Genom att anpassa typen av mat och mata på ett ansvarsfullt sätt, kan vi alla bidra till ett rikare och mer hållbart ekosystem.

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Tillbaka till Kunskapsbank