Så hjälper du vildfåglar under vintern: vikten av energi och näring

Så hjälper du vildfåglar under vintern: vikten av energi och näringartikelbild

Vintertid kan vara särskilt utmanande för vildfåglar. Med kortare dagar, kallare temperaturer och begränsad tillgång till föda, behöver de extra energi och näring för att klara sig. Lär dig hur du kan stödja dessa fjäderbeklädda vänner under de kallare månaderna.

Varför vildfåglar behöver extra stöd under vintern

Under vintern minskar tillgången på naturlig föda som insekter, frön och bär. Dessutom kräver kallare temperaturer att fåglarna förbrukar mer energi för att hålla sig varma. Detta kan leda till att de blir mer beroende av människors hjälp för att hitta tillräckligt med mat.

Vikten av högkalorimat

För att kompensera för den ökade energianvändningen behöver vildfåglar tillgång till högkalorimat. Fetter och oljor är särskilt värdefulla energikällor. Talgbollar, nötter och oljerika frön som solrosfrön och hampafrö kan erbjuda den nödvändiga energin de behöver.

Protein: En viktig byggsten

Även om fett ger mycket nödvändig energi, är protein också viktigt, särskilt för unga fåglar och de som förbereder sig för vår migration. Torkade insekter, som mjölmaskar, kan vara en utmärkt proteinkälla.

Färskt vatten: Inte bara för dricka

Tillgång till rent, färskt vatten är avgörande, inte bara för dricka utan också för bad. Fåglar behöver hålla sina fjädrar rena för att bibehålla sin isolerande effekt. Genom att erbjuda en isfri vattenkälla hjälper du dem att hålla sig varma och hälsosamma.

Slutsats

Att stödja vildfåglar under vintern behöver inte vara svårt eller dyrt. Genom att förstå deras specifika behov kan du enkelt skapa en stödjande miljö som hjälper dem att klara av de kallare månaderna.

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Tillbaka till Kunskapsbank