Så hanterar du fågelmatning under olika årstider för att hjälpa fåglarna att överleva

Så hanterar du fågelmatning under olika årstider för att hjälpa fåglarna att överlevaartikelbild

Fågelmatning är inte bara en trevlig hobby utan också ett viktigt sätt att stödja fåglarnas överlevnad, särskilt under tider då deras naturliga livsmiljöer kan vara knappa på resurser. Genom att ge rätt sorts mat och skapa en trygg miljö kan du hjälpa fåglarna att överleva och trivas året runt. Här är några tips för att hantera fågelmatning under olika årstider:

Våren:

Under våren återvänder många fåglar från sina vinterkvarter och behöver energi för att återuppbygga sina kroppar och häcka. Ge dem högkvalitativ fågelmat som är rik på protein och fett, såsom nötter, solrosfrön och mejeriprodukter. Se även till att det finns tillräckligt med vatten tillgängligt för att dricka och bada.

Sommaren:

Sommaren är en livlig tid för fåglar när de letar efter mat till sina ungar och för att hålla energinivån uppe under häckningssäsongen. Fortsätt att erbjuda proteinrika livsmedel som maskar, insekter och frukt, och se till att det finns gott om färskt vatten tillgängligt. Undvik att använda överdrivet saltad mat under varma dagar, eftersom detta kan öka törsten hos fåglarna.

Hösten:

Under hösten förbereder sig fåglarna för vintern genom att öka sina fettreserver. Ge dem näringsrik mat som hjälper dem att packa på extra vikt, såsom jordnötter, talgbollar och solrosfrön. Det är också en bra tid att börja rengöra och förbereda fågelmatningsstationer inför vintern.

Vintern:

Vintern kan vara den svåraste tiden för fåglarna när tillgången på naturlig mat minskar. Ge dem energirik mat som hjälper dem att hålla värmen, såsom talg, jordnötter och solrosfrön. Se till att hålla fågelmatningsstationerna rena och snöfria och byt ut maten regelbundet för att undvika att den fryser.

Hjälp fåglarna året om

Oavsett årstid är det viktigt att övervaka fåglarna vid fågelmatningsstationerna och se till att de inte störs av rovdjur eller andra faror. Genom att ta hand om fåglarna under hela året kan du bidra till att bevara deras populationer och njuta av deras skönhet och sång i din trädgård.

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Tillbaka till Kunskapsbank