Köp solrosfrön utan skal för ekonomin, fåglarna och miljön!

Köp solrosfrön utan skal för ekonomin, fåglarna och miljön!artikelbild

Vi får ofta frågan om skillnader mellan skalade och oskalade solrosfrön. Den största myten är att skalade solrosfrön skulle varar dyrare, det behöver de inte vara! I artikeln reder vi ut några vanliga missförstånd om skalade och oskalade solrosfrön.

Vad väger solrosfrönas skal egentligen?

Det vanligaste man inte tänker på är att om man köper solrosfrön med skal står skalen för 50% av vikten! En vanlig säck med 20kg solrosfrön innehåller alltså 10kg solroskärnor och 10kg skal. Det är viktigt att ha med när man senare kollar på priset.

Är skalade solrosfrön dyrare än solrosfrön med skal?

Inte nödvändigtvis så länge vi jämför rätt sak, det vill säga priset per kilo solroskärnor, varken vi eller fåglarna är intresserade av skalet. Vi gör en prisjämförelse:

LeverantörProduktPrisViktVikt solroskärnorPris/kg
PippifoderSkalade solrosfrön 15kg429kr15kg15kg28,60kr
Jem & FixSvarta solrosfrön 20kg359kr20kg10kg35,90kr
GranngårdenSvarta solrosfrön 20kg449kr20kg10kg44,90kr

Vi ser att Pippifoders skalade solrosfrön är 20% billigare än de billigaste svarta solrosfröna på Jem & Fix

Så länge vi inte jämför äpplen och päron är det tydligt att våra skalade solrosfrön är mycket billigare än de allra billigaste solrosfröna med skal.

Varför det är onödigt att betala för skal

Det säger sig självt egentligen, ingen, varken vi som betalar för fågelmaten eller våra fåglar är intresserade av skalet. Några tydliga nackdelar med skal:

  1. Skalen kostar att frakta, varför ska vi frakta 50% skal över hela Europa när de istället kan skalas på plats och brännas upp en lokal fjärrvärmeanläggning?
  2. Skalen har också ett miljömässigt pris, varför ska vi frakta 50% skal över hela Europa och då alltså använda dubbelt så mycket drivmedel för samma mängd mat, absurt!
  3. Skalen skräpar ner i trädgården och dödar våra gräsmattor! Vi har alla sett de drivor av skal som ligger under fågelborden på vårkanten till absolut ingen nytta, när vi väl krattat bort skalen är det ingen gräsmatta kvar.
  4. Skalen gör att fåglarna behöver lägga mer energi på att skala solrosfröna än om de är skalade från början. En av anledningarna att vi matar fåglrna är ju att de ska få energi… Då vill vi inte att de ska slösa bort energin på att skala.

Sluta köpa oskalade solrosfrön, köp skalat!

Summerat: Det finns ingen anledning alls att köpa solrosfrön med skal! Köp skalade solrosfrön, det är:

  1. Bra för ekonomin
  2. Bra för fåglarna
  3. Bra för miljön

Slut på argumenterandet, in och köp marknadens billigaste skalade solrosfrön nu!

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Tillbaka till Kunskapsbank