Förvara fågelmat på rätt sätt: Tips för färskhet och säkerhet

Förvara fågelmat på rätt sätt: Tips för färskhet och säkerhetartikelbild

För att behålla fräschheten och kvaliteten på din fågelmat, är korrekt förvaring nyckeln. Inte bara garanterar detta att dina fjäderbeklädda vänner får högkvalitativ mat, men det minskar också risken för skadedjur och svinn. I den här artikeln går vi igenom hur du bäst förvarar din fågelmat.

Försegla väl – Skydda från fukt och skadedjur
Använd täta behållare med lock när du förvarar fågelmat. Plast- eller glasbehållare med skruvlock är idealiska för att hålla fukt, skadedjur och andra oönskade gäster borta.

Mörkt och svalt – Den optimala miljön
Exponering för direkt solljus och värme kan snabbt försämra kvaliteten på din fågelmat. Förvara därför maten på en mörk, sval plats, helst i en källare eller ett svalt skafferi.

Roter lager – Fräschast först
När du köper ny fågelmat, se till att använda den äldsta först. Detta säkerställer att fåglarna alltid får den färskaste maten tillgänglig.

Undvik fukt – Förebygg mögel
Fukt kan leda till mögelväxt i fågelmaten, vilket är skadligt för fåglar. Om din behållare blir våt, torka den noggrant innan du fyller på med mer mat.

Begränsa mängden – Köp efter behov
Genom att bara köpa mängder av fågelmat som du kan använda inom några månader minskar du risken för att maten blir gammal eller försämrad.

Håll koll på bäst före-datum
Även om fågelmat inte har samma bäst före-datum som mänsklig mat, kan den fortfarande förlora näringsvärde över tid. Kontrollera förpackningen för rekommenderade förvaringstider.

Säker förvaring från skadedjur
Placera behållarna på hyllor eller på förhöjda platser för att minimera risken för skadedjursintrång. Om du märker tecken på skadedjur, som gnagade hål eller spill, rengör och säkra området omedelbart.


Avslutning:
Att förvara fågelmat korrekt är avgörande för att säkerställa att dina fjäderbeklädda vänner får näringsrik och säker mat. Med några enkla förvaringsrutiner kan du förlänga hållbarheten på din fågelmat och njuta av en aktiv och hälsosam fågelpopulation i din trädgård.

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Tillbaka till Kunskapsbank