Bästa placeringen av fågelmatare i trädgården

Bästa placeringen av fågelmatare i trädgårdenartikelbild

Att mata fåglar i trädgården är ett nöje för många. Men vet du var du bäst placerar mataren för optimal visning och säkerhet? I den här artikeln ger vi tips och råd om den bästa placeringen av din fågelmatare.

Säkerhet först – Skydda från rovdjur
För att undvika att katter eller andra rovdjur når fåglarna, placera mataren minst 2 meter från buskar och andra gömställen. Det ger fåglarna tillräckligt med tid att fly om fara närmar sig.

I sikte – För bästa utsikt
För den mest njutbara observationen, placera mataren på en plats där du enkelt kan se den från ditt fönster. Detta ger dig möjlighet att iaktta fåglarna i komfort utan att störa dem.

Sol eller skugga? – Välj rätt läge
Medan fåglar inte har någon särskild preferens för sol eller skugga när det gäller matning, kan direkt solljus påverka hållbarheten av maten. Om möjligt, välj en plats som har skugga åtminstone en del av dagen.

Skydd från väder och vind
Placera mataren på en plats som erbjuder skydd mot starka vindar, vilket kan göra det svårt för fåglar att mata. En placering nära en vägg eller staket kan ge nödvändigt skydd.

Avstånd från fönster
För att minska risken för fågelflykt in i fönster, bör mataren placeras antingen mycket nära (inom 1 meter) eller mycket långt borta (över 10 meter) från fönstret.

Fler matare? Tänk på avståndet
Om du har flera matare, försök att placera dem på ett avstånd av åtminstone 3-4 meter från varandra. Detta ger olika arter chansen att mata utan att konkurrera om utrymmet.

Rengöring och underhåll
Placera mataren på en plats där den är lättillgänglig för rengöring och påfyllning. Regelbunden rengöring är viktigt för fåglarnas hälsa.


Avslutning:
Att välja rätt plats för din fågelmatare kan göra stor skillnad för både dig och de fjäderbeklädda besökarna. Med rätt placering kan du njuta av timmar av fågelskådning samtidigt som du erbjuder en säker och näringsrik matplats för dina trädgårdsfåglar.

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Tillbaka till Kunskapsbank