Nötskrika (Garrulus glandarius)

Nötskrikan, vetenskapligt benämnd Garrulus glandarius, är en färgstark och livlig medlem av kråkfamiljen. Denna fågel är känd för sin distinkta och vackra fjäderdräkt, samt för sitt ljudliga och varierande läte. Nötskrikan är en vanlig syn i skogar och parker, där den ofta hörs långt innan den ses.

Nötskrikans kännetecken

Nötskrikan är en medelstor fågel, med en kroppslängd på ungefär 32-35 cm och ett vingspann på 52-58 cm. Den mest slående aspekten av dess utseende är dess livfulla fjäderdräkt, som inkluderar en ljusblå vingpanel med svarta band, ett rosafärgat bröst, och en grå till brun ovansida. Nötskrikan har också ett karakteristiskt ansikte med svart ‘mustasch’ och en relativt stor näbb.

Nötskrikans utbredning

Nötskrikan är utbredd över Europa och delar av Asien. Den föredrar lövskogar och blandade skogar, men kan även hittas i parker och trädgårdar i närheten av skogsmark. Medan nötskrikan huvudsakligen är en stannfågel, kan vissa populationer utföra begränsade flyttningar beroende på lokala förhållanden, såsom matförråd.

Vad äter en Nötskrika?

Nötskrikans diet är varierad och inkluderar främst insekter, nötter, frön och frukt. En signifikant del av dess föda utgörs av ekollon, vilka den ofta gömmer i marken för senare konsumtion. Denna beteende är känt som ‘caching’ och hjälper nötskrikan att överleva under vintermånaderna. Nötskrikan är också känd för att ibland äta ägg och ungar från andra fågelarter.

pexels phil mitchell 161192924 12952013 1

I september kör vi stor kampanj på fågelmat!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så hör vi av oss i september när det är dags för den stora fågelmatskampanjen med Sveriges billigaste fågelmat!

Äter gärna: Vildfågelfrön & vildfågelmat

Tillbaka till Fåglar
Bild på fågelarten Nötskrika (Garrulus glandarius)